Συνεδρίες Online ψυχοθεραπεία
Στα τέλη του 2019, ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο το οποίο έγινε η αφορμή (ίσως και αιτία) για να εκτοξευτεί αυτό που ονομάζουμε online ψυχοθεραπεία.
Στα τέλη του 2019, ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο το οποίο έγινε η αφορμή (ίσως και αιτία) για να εκτοξευτεί αυτό που ονομάζουμε online ψυχοθεραπεία. Ποιό ήταν αυτό το περιστατικό που άλλαξε τις ζωές μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί ο ψυχολόγος με τους θεραπευόμενούς τους.
Μα φυσικά, αναφερόμαστε στον COVID-19. Καθώς η πανδημία εξαπλωνόταν σε όλον τον κόσμο, οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν το γεγονός με μαζικές μειώσεις στις επαφές μεταξύ ατόμων. Κατά συνέπεια, επήλθαν τρομακτικές αλλαγές στον κόσμο της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας και στα είδη ψυχοθεραπείας. Η θεραπεία είτε σταμάτησε τελείως, είτε συνεχίστηκε, αλλά όχι με Συνεδρίες διά ζώσης.
Online ψυχοθεραπεία: Από την προπαρασκευή στην καθιέρωση
Είναι αλήθεια ότι η σταδιακή εξέλιξη προς την παροχή υγειονομικής περίθαλψης με βάση την τεχνολογική ανάπτυξη είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Η πανδημία του COVID-19 όμως επιταχύνει απροσδόκητα τον ρυθμό. Παρόλα αυτά υπήρχε ένα σημαντικό πρόβλημα. Πολλοί ψυχολόγοι δεν ήταν εξοικειωμένοι να κάνουν ψυχοθεραπεία με αυτόν τον τρόπο.
Έρευνα 40 ετών
Η έρευνα σχετικά με τη δυνατότητα για διαδικτυακή ψυχοθεραπεία καλύπτει τα τελευταία 40 χρόνια. Σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες, υπάρχει αλματώδη εξέλιξη. Οι πρώτες διαδικτυακές κάμερες έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Στις αρχές του 2000 γνωρίσαμε το Skype. Το online πεδίο υψηλής ταχύτητας έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα τα τελευταία 15 χρόνια. Η χρήση τεχνολογιών τηλεδιάσκεψης είναι πλέον κάτι κοινότυπο και το μέλλον περιλαμβάνει την ψυχοθεραπεία online ως ένα γεγονός, ως μία πραγματικότητα που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. (Cieślik et al., 2020).
Η ψυχοθεραπεία online στη διάρκεια της πανδημίας
Οι τεχνολογικές εξελίξεις έθεσαν τα θεμέλια για πλατφόρμες σύγχρονης επικοινωνίας. Κάπως έτσι βιώσαμε τη συμβουλευτικής και τη διαδικτυακή ψυχοθεραπεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Για τους ψυχολόγους, οι τεχνολογίες που μιμούνται περισσότερο την εμπειρία της διά ζώσης συνεδρίας είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Επί του παρόντος, η ψυχοθεραπεία Online είναι πιθανώς η πιο κοντινή εμπειρία στην εμπειρία του να βρίσκεσαι στο γραφείο με έναν πελάτη.
Είναι αποτελεσματική η online ψυχοθεραπεία;
Είναι η ψυχοθεραπεία online αποτελεσματική ή όχι-όπως φαίνεται να υπέθεσαν ορισμένοι σύμβουλοι, ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές πριν από την πανδημία (Békés & Aafjes-van Doorn, 2020- Russell, 2018); Μια ανασκόπηση έρευνας που είχε γίνει πριν την πανδημία του COVID-19 έρευνας σχετικά με την ψυχοθεραπεία online διεξήχθη από τη Mental Health Policy Research Unit του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας (Barnett et al., 2020).
Η αναζήτηση επικεντρώθηκε σε συστηματικές ανασκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν από το 2010 έως το 2020. Σκοπός της ήταν η κάλυψη διαδικτυακών θεραπειών που περιλαμβάνουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ ψυχολόγου και θερπαευόμενου.
Συνολικά εντοπίστηκαν 19 συστηματικές ανασκοπήσεις που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Από αυτές 15 εξέτασαν την κλινική αποτελεσματικότητα στην online ψυχοθεραπεία. Μία εστίασε στα αποτελέσματα της τηλεφωνικής θεραπείας και οι άλλες 14 να εστιάζουν στην online ψυχοθεραπεία με εικόνα. Το βασικό συμπέρασμα αυτής της εργασίας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα που έχει η ψυχοθεραπεία Online ήταν θετικό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Σε όλους τους πληθυσμούς θεραπευόμενων, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με άγχος (K = 3), PTSD (K = 2), κατάθλιψη (K = 4, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών μειονοτήτων [K = 1] και των ηλικιωμένων [K = 1]), διαταραχές χρήσης ουσιών (K = 1) και πολλαπλές διαταραχές (K = 4), οι παρεμβάσεις με online ψυχοθεραπεία αναφέρθηκαν ότι οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.
Θετικά αποτελέσματα για την ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου προέκυψαν και από μία άλλη πρόσφατη (μη συστηματική) ανασκόπηση (Thomas et al., 2021), η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η ψυχολογική υποστήριξη online είναι αποτελεσματική για την παροχή συμπεριφορικών και γνωστικών παρεμβάσεων. Τονίστηκε επίσης η δυνατότητα ενσωμάτωσης των θεραπευτικών δραστηριοτήτων στην καθημερινή ζωή των πελατών, καθώς και ότι οι πελάτες αξιολογούν τη θεραπευτική συμμαχία και την ικανοποίηση εξίσου υψηλά με τις συνεδρίες διά ζώσης.